از نظر گياهشناسی، ميوه عبارت است از تخمدان رشد كرده وتكامل يافته يك گل كه ممكن است با برخي قسمتهاى ديگر گل همراه باشد. از نظر باغبانی، ميوه عبارت است از قسمت گوشتی و خوراكی يك گياه چندساله كه به طور معمول به صورت تازه مصرف ميشود و در به وجود آمدنش قسمتهاى مختلف گل تأثير مستقيم دارند. بنابراين خربزه، هندوانه، خيار، گوجه فرنگي و بادنجان كه همگی يك ساله هستند، يا به صورت يك ساله كشت ميشوند و غده سيبزميني كه گل در به وجود آمدنش نقشي ندارد، ميوه به حساب نميآيند و دربخش سبزِىها از آنها نام برده ميشود. ميوهها، از نظر نيازهای دمايی، به دو دسته تقسيم ميشوند: ميوههای مناطق معتدله و ميوههای گرمسيری و نيمه گرمسيری. ميوههای مناطق معتدله، همگی خزاندار بوده، برای رشد دوباره احتياج به يك دوره سرمای زمستانه دارند تا ازحالت خفتگی بيرون آيند. ميوههای گرمسيری و نيمه گرمسيری ممكن است هميشه سبز و يا خزاندار باشند و بيشتر در مناطق گرم و نيمه گرم دنيا ميرويند، و آنهايی كه از اين گروه خزاندار هستند به سرمای بسيار كمی نياز دارند. هر يك از دو گروه فوق، بر اساس عادت رشد و نوع ميوهای كه به وجود ميآورند، به گروههای متفاوتی به شرح زير تقسيم ميشوند:
الف)طبقهبندی ميوههای مناطق معتدله
1- ميوههای درختی
الف- ميوههای دانهدار(Pome fruits) : مانند سيب، گلابی، به و زالزالك
ب- ميوههای هستهدار(Stone fruits) : مانند گيلاس، آلبالو، زردآلو، هلو، گوجه و آلو
ج- ميوههای مركب(Multiple ftuits) : مانند شاهتوت و توت
د- ميوههای خشكباری (خشكبارها)(Nuts) : مانند فندق، گردو و بادام
2- ميوههاي خرد يا دانه ريز (ريزميوهها)(Small fruits)
مهمترين ريزميوهها عبارتند از:
الف - آنهايي كه ميوه سته يا حبه(Berry) دارند : مانند انگور، انگور فرنگي(Gooseberry) و زغال اخته آبیرنگ(Blueberry)
ب- آنهايی كه ميوه مجتمع (Aggregate) دارند : مانند تمشك و توت فرنگی
ب) طبقهبندی ميوههای مناطق نيمه گرمسيری و گرمسيری
1- درختان هميشه سبز
الف- مركبات: شامل پرتقال، ليموشيرين، نارنگی، ليموترش، گريپ فروت.
ب- نخيلات: شامل خرما و نارگيل
ج- ازگيل: كه جزو دانهدارها است
د- زيتون و خربزه درختي(Papaya)
ه - انبه و آواكادو
2- درختان ميوهخزاندار :مانند انار، انجير، پسته، خرمالو
3- گياهان علفی:مانند موز، آناناس |